Saariston
museot

KORPPOO


Seuraava

Korppoon kotiseutumuseo; Mirka Leppänen

Korppoon kotiseutumuseo
Vuonna 1960 perustettu Korppoon museo sijaitsee aivan kirkonkylän ulkopuolella pappilaan johtavan tien varrella. Museoalueella on pappilan vanha renkitupa 1800-luvulta, tuulimylly 1900-luvulta sekä muutamia ulkorakennuksia. Ulkorakennuksissa esitellään pitäjästä kerättyjä käyttöesineitä. Museon veneet ovat esillä vähän matkan päässä pappilan navetassa. Veneiden lisäksi siellä on mm. maanviljelysvälineitä, moottoreita ja lääkärin vastaanotto.

Utön kylä itsessään on näkemisen arvoinen kokonaisuus. Kotiseutuyhdistyksellä on museo "Kivitalossa". Näyttely esittelee utöläisten, erityisesti luotsikunnan, majakanvartioiden ja sotilaiden historiaa. Utön harmaakivimajakkaan on sisustettu majakkakirkko. Tämä C. L. Engelin piirustusten mukaan rakennettu kirkko on 1800-luvun alkupuolelta ja on ainutlaatuinen koko Suomessa.

Korppoon kivikirkko on peräisin keskiajalta. Holveja koristavat vuonna 1952 esiin otetut kalkkimaalaukset. Näkemisen arvoisia ovat myös sakariston peltiheloitettu ovi vuodelta 1709 ja kuoripäädyn kalkkikiviristi.
Korppoossa on kirkkoja ja kappeleita myös muutamilla pienemmillä saarilla: Jurmon vuonna 1846 rakennettu yksinkertainen puukirkko sopii erinomaisesti karuun ympäristöönsä. Aspössä on pieni valkoisesta kalkkikivitiilestä rakennettu kirkko. Björkön kylän lähellä voi nähdä entisen kappelin kivijalan. Lähistöltä löytyy myös jälkiä kirkkoväen venesatamasta.

Norrskatassa on vuosina 1932-34 rakennettu puukirkko.

Tiedustelut: Turunmaan matkailuyhdistys 02-4585942

Korppoon kotiseutumuseo; Mirka Leppänen Korppoon kotiseutumuseo

Utön majakkapaikan 200-vuotisjuhlat vuonna 1953; Gunnar Andersson

07.04.2000