Saariston
museot

NAUVO


Seuraava

Nauvon kotiseutumuseo; Mirka Leppänen

Nauvon kotiseutumuseo
Gyttjan komeassa Östergårdissa on näytteillä kulttuurihistoriallisia esineitä Nauvosta, esimerkiksi miesten ja naisten töihin liittyviä työkaluja. Museolla on pieni kokoelma vanhoja leikkikaluja, kuten nukkekoti ja lasten kalusto. Kokoelmiin kuuluu myös tuotteita Fortunan fajanssi- ja keramiikkatehtaalta 1800-luvulta.

Borstössä on pieni museo, jossa esitellään kalastukseen ja merenkulkuun liittyvää esineistöä. Esillä on myös läheisten vesien hylkylöytöjä.
Gullkronan tilamuseo esittelee saarelta kootua vanhempaa esineistöä.
Nauvon Pyhälle Olaville pyhitetty harmaakivikirkko sijaitsee kirkonkylässä.
Hautausmaalta luoteeseen sijaitsee kellotapuli. Se koostuu neliseinäisestä hirsisestä pohjakerroksesta, jossa on harmaakivijalka sekä kahdeksankulmaisesta yläkerroksesta.

Nauvon kirkonmäellä on Åke Sandvallin laivanäyttely, joka on muistonäyttely hänen elämästään ja töistään. Näytteillä on työkalujen lisäksi osa laivojen pienoismalleista, jotka Sandvall elämänsä aikana rakensi.
Nötössä on vuosina 1756-57 rakennettu puukirkko.

Seili toimi vuodesta 1619 sairaalasaarena turkulaisille spitaalista ja mielisairauksista kärsiville. Mielisairaalan toiminta lopetettiin vasta vuonna 1962. Saaren puinen ristikirkko rakennettiin vuonna 1733. Sen erikoisuutena on aitauksella erotettu erillinen sairaille tarkoitettu osa. Uusklassiset kivirakennukset rakennettiin 1800-luvulla alun perin sairaalaksi, mutta nykyään niissä toimii Turun Yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.

Tiedustelut: Turunmaan matkailuyhdistys 02-4585942

Seilin kirkko; Berit Åberg Åke Sandvallin muistonäyttely; Berit Åberg
13.03.2000