Museer i
skärgården

GUSTAVS


Följande

Gustavs museum; Åbo Landsskapsmuseum/ Kaarin Lehtonen

I Gustavs och Töfsala förenar sig skärgårdens ringväg ställvis med den gamla postvägen. Den urgamla vägen planerades på drottning Kristinas befallning år 1638 som postväg mellan Åbo och Stockholm. Bönder som bodde längs vägen med två, tre mils mellanrum blev postbönder, vars plikt det var att föra posten till följande postbonde. I skärgården transporterades posten mestadels med segelbåt och vid stiltje rodde man. Posthusen i Gustavs och Töfsala stängdes först år 1910.

Gustavs museum
Gustavs museum ligger vid postvägen i södra Vartsala. I museet visas hur gustavsbönderna bodde och utställningar finns speciellt om fiske och sjöfart. I museet finns även ett rum som uppkallats efter Volter Kilpi. På museets gårdstun reser man på midsommarafton en midsommarstång.

Författaren Volter Kilpi (1874-1939) föddes i Gustavs. Verken i Kilpis skärgårdsserie, I salen på Alastalo I och II, Pitäjän pienempi och Kirkolle skildrar bondeseglationens kulminationsperiod i Gustavs. I Gustavs finns förebilder till händelseplatserna och på Isoluoto finns en rutt utmärkt i terrängen som följer "Kirkolle"-verkets kyrkfärd. En karta om rutten finns att få i kommunens turistinformation.

Till sevärdheterna i Gustavs hör även kyrkan och fyrön Enskär.

Förfrågningar:sommartid 02-8426620, andra tider 02-8426600

Volter Kilpi (1874-1939) Otavas arkiv Barken Kaitans; Museiverket
07.04.2000